lördag 28 februari 2009

Dammråttorna får stanna hemma


Strålande sol som obarmhärtigt visar dammråttor och måttligt rena fönster. Men det struntar vi i.
På en av våra veteranskotrar, en Snotric, tar vi oss på pimpeltävling och sitter och njuter av solen istället... Mycket trevligare!



torsdag 26 februari 2009

Mer grönt!

I dag blev det ett besök på Växtvaruhuset. Underbar miljö med syrerik luft, lite lagom varmt och så massa roliga växter och krukor! I vagnen hamnade några sticklingar: Mårbackaperlagon och en fuchsiasort som jag glömt namnet på, två fina fetbladiga växter till barnens rum och så vårens trendblomma: Hemtrevnad. Det är en gammal favorit från när jag var barn, så det är kul att den är poppis igen. Det fanns bara två kvar så jag och pappa knep varsin.
Kryddor till köksfönstret blev det också: Oregano, timjan och basilika.

Ingen idé att banta

En ny studie visar att alla dieter är lika dåliga. Vad skönt att det slagits fast en gång för alla. Då kan vi med lite för många kilon skylla på det också. Och vår kraftiga benstomme förstås!

onsdag 25 februari 2009

All publicitet är bra publicitet...

Jag har aldrig tittat två gånger på en Saab förut. Men något har hänt. Plötsligt är deras 93 Sport Combi skitsnygg. Har min hjärna lurats av all publicitet företaget fått de gångna veckorna? Och ger inte det viss tyngd åt den gamla sanningen All publicitet är god publicitet? Saab har nu så dåligt ställt att varorna stoppats i tullen och bilproduktionen står därför helt still, mer att läsa i SvD.
På Saabs hemsida kan man ialla fall fortfarande bygga bilar. Designa din egen Saab och se vad den kostar här. Rätt roligt faktiskt.
Bilden är från Saabs hemsida.

tisdag 24 februari 2009

Trädgårdsoptimisten

Nu börjar mejlen och tidningarna om fröer och odling att dyka upp. Det ger lite hopp om ett annat klimat, någonstans i en inte alltför avlägsen framtid. Jag har en förmåga att vara väldigt entusiastisk för trädgården så här i februari och mars.
I den bästa av världar drömmer jag bara, blir jag lite hårdare ansatt kan jag beställa hem fröer som skulle räcka till ganska många hobbyodlare i ganska många år men de kommer inte så långt som till jordens yta. För hamnar mina vinterdrömmar i jorden, då blir det jobbigt. Sorter jag inte kan ett dyft om, rensningar jag inte räknat med, myggiga kvällar, ogräs - det får mitt intresse att svalna. Fort.
Trots att jag VET det här så händer det ändå. Och så står jag och hackar morötter som blivit kvar under snön och svär att jag INTE ska odla NÅGOT nästa år.

Bilden föreställer ett av mina äppelträd som tappert kämpar i zon 7. Blommorna är vackra om inte annat...

söndag 22 februari 2009

Grönt, åh vad skönt (och snyggt)

Jag vet inte om det är för att vi har vitt, vitt, vitt utanför våra fönster just nu, men jag har fått grönt på hjärnan. Jag hoppas att det betyder att jag fått gröna fingrar också...

Här har jag ögonshoppat på Form och design, vaxduken Family tree (av Trine Andresen från Ferm Living) och en handtryckt disktrasa från Malin Westberg.

Ellos hade sköna gröna saker för badrummet: draperi med tulpaner, en matta i blått, vitt och grönt och så handdukar med ränder. Bilder från respektive hemsida.




Jag vill inte byta jobb med Anna Carin

Skidskytten Anna Carin Olofsson och jag var gravida samtidigt. För ungefär ett år sedan var det VM i Östersund och Anna Carin skulle starta, i fjärde månaden. Hon gjorde ett uttalande om att hon hade "svårt att komma upp i maxpuls".

Själv hade jag klara problem med att komma upp ur soffan, där jag obönhörligt hamnade efter varje arbetsdag...
Anna Carin fick sin Liam i början av juli. Några dagar innan hade hon åkt rullskidor och några dagar efteråt var hon ute på löpträning. Jag fick barn i slutet av juli och känner mig inte riktigt redo för löpträningen än. Kanske nästa vecka... TUR att jag inte försörjer mig som skidskytt!
Annars finns det faktiskt en koppling mellan oss och vi har träffats en gång. På Jamtli Förlag gav vi ut boken Från Haldo till Anna Carin i november 2007. Vi träffades när Anna Carin skulle signera böcker på bokhandeln i stan före jul. Då hade vi våra bebisar i magen, men det visste inte så många andra då. Nu är vi tillbaka på våra respektive jobb, hon i skidspåret och jag i bokproduktionen - och jag vill INTE byta.

torsdag 19 februari 2009

Jag längtar också, Ingvar

I går fick jag ett brev. Det luktade så härligt, precis som det gör hemma hos Honom. Han skrev att Han saknat mig och så skickade Han en massa bilder på sånt jag inte sett. Eftersom det så länge sedan vi sågs hade det hänt en hel del. Jag har tänkt på Honom också och undrat när vi ska träffas igen?
Vi måste ses, tänker jag när jag ser den sista bilden: Päroncheescake. Han har bakat päroncheescake! Jag kommer Ingvar och jag ska INTE glömma Ikea Family-kortet...

onsdag 18 februari 2009

Kottletter i långa rader

Sällan känner man sig så nöjd som när frysen är fylld och nu blev det ett rejält tillskott i form av en halv gris. Kvällen har gått åt till packning, vägning och ettiketterande. Och en del funderande och diskuterande om skinkor och bogar... det är inte SÅ lätt att se. En gris som bökat sig genom livet, som inte åkt särskilt långt och som är utan smakförstärkare och stabiliseringsmedel. Toppen!

tisdag 17 februari 2009

Shopping på Storgatan

I dag blev det en tur till stan. Istället för att styra stegen till varuhusen höll jag till på Storgatan, som har många små trevliga butiker. På affären som heter Hamngatan 12 hittade jag en gammal bekant: Steltons brödpåse. Vårgrön och fin ska den få lysa upp i köket.
En annan bra att ha-pryl, speciellt om man förstört displayen på sin mobiltelefon lite för ofta, är denna mobilväska från AnnaViktoria.
Och så blev det ett beslut om nya glasögon... ni får se dem nästa vecka.

måndag 16 februari 2009

Onödig oro framför datorn

Läste en bra artikel på Allt om barn igen. Den handlade om "Doktor Google". Alltså att man surfar efter information när barnen (eller blivande mamman) är sjuka. Man ställer själv olika diagnoser och också riskerar att kastas mellan den ena skräckhistorien efter den andra.
Känner så väl igen det där! När Storebror var liten så surfade jag mig till allt, så fort han hickade till. Det skapade en massa oro i onödan och dålig sömn för mig...
Men det sitter i självförtroendet. Med Lillebror känner jag mig själv säkrare och struntar i att söka diagnoser via datorn när han har prickar eller får snuva. Det ordnar sig ändå och ALLA barn blir sjuka. Blir de riktigt sjuka så finns det hjälp att få, bara ett telefonsamtal bort. Mindre oro för min del och det känner barnen av naturligtivs. Internet är bra, men man kan bli väldigt, väldigt ensam framför en skärm med dåliga budskap.

söndag 15 februari 2009

Goda råd är inte dyra

Sidan Allt om barn har ofta läsvärda artiklar för föräldrar. Men inte i det här fallet: 4 saker om pengar du inte bör säga till ditt barn. Hade de inte kunnat tala om vad man SKA säga istället?
"Goda råd" är inte alls dyra för dagens föräldrar. De haglar över oss alldeles gratis...

Barnsaker med gung

Jag hittade ännu en rolig shop med inredningsprylar: Inredning etc. Till exempel fanns den roliga gungmasken att köpa där. Lillebror är för liten än och Storebror är för stor men om sisådär ett år kanske den platsar. Eller så satsar vi på ett gungfår istället...
Bild från Inredning etc

lördag 14 februari 2009

Is och fantasi

Pappa och Storebror använde sin krativitet i dag. På växthuset hade istapparna blivit långa efter några dagar med sol som tinat snön på taket. De tog ner dem och gjorde denna fina islykta. Nu lyser den så vackert i mörkret...

fredag 13 februari 2009

Äkta olivolja!

Min pappa var ju till Italien, närmare bestämt Umbrien för några veckor sedan. I dag förärades jag denna klenod från resan: den egenhändigt buteljerade olivoljan. Ska bli väldigt spännande att provsmaka och använda. Måste nog leta fram lite italienska recept, som grillad aubergine med vitlök och olivolja, eller vitlöksbröd som doppas i olja eller kanske mozarella och basilika. Mmmm...

torsdag 12 februari 2009

Ingen omplantering

Februari är ju omplanteringens månad. Inte min favoritsyssla, vilket mina stackars blommor har fått lära sig. Jag gör det, men inte ofta... I fjol var jag så sen så det blev gjort i juli och då tack vare min mamma. Så nu skippar jag det i år!
Eftersom min vanskötsel har gjort huset lite fattigt på gröna växter så tror jag att jag ska köpa en del nytt som lyser upp. Vi får se vad det blir. Under tiden kan jag beundra min fina orkidé. Den är tacksam, blommar länge och kräver minimalt med skötsel. Och så är den ju så vacker.

onsdag 11 februari 2009

Dagisminnen. Och glömska.

Jag har precis hämtat Storebror på dagis. Han räknade upp vilka som var där i dag, både barn och vuxna. Då började jag fundera på mina dagisfröknar. Jag gick på dagis från det jag var drygt ett år och tills jag började skolan när jag var sju.
Jag måste träffat många trevliga "fröknar" som tröstat, lekt och skött om mig. Minns jag dem? Nix. Med ett undantag. Bosse Börjesson. Fotbollsspelare i IFK Sundsvall, när de spelade i allsvenskan 1976-79, spelade också i landslaget och utsågs i fjol till Medelpads bäste fotbollsspelare genom tiderna, i konkurrens med bland andra Tomas Brolin.
Om det funnits ett pris som Medelpads bästa dagisfröken år 1976 så hade han fått det priset också, garanterat. Vi barn avgudade honom. Men nu får jag lite dåligt samvete för de hårt arbetande kvinnorna som fallit ur mitt minne. Ni var säkert lika bra som Bosse, ni utan namn och ansikte!
Källa Wikipedia. Foto från IFK Sundsvalls hemsida.

Slut på spån - nu är krisen här

Jag hörde på radion att vi är mer krismedvetna än vi skulle behöva vara. När vi hör ordet lågkonjunktur så avbokar vi utlandssemetern och köper blodpudding till middag. Om man inte varslats eller mist sitt arbete så har den ekonomiska krisen inte nått ner i våra plånböcker än, enligt Godmorgon världen i P1.
För oss djurägare har krisen kommit i form av spånbrist. Sågarna gjorde nämligen samma sak, de hörde ordet kris och drog ner på produktionen. Så nu står vi där hästägare, bönder och kaninklappare... Jag hade turen att lyckas få en pall för några veckor sedan och det var mycket osäkert när nästa sändning kommer för hela landet skrek efter spånbuntarna. Så nu får hästarna känna av krisen också.

tisdag 10 februari 2009

Jag vann!

Tänka sig. Jag vann boken om Feng shui som Íréne på Feng shui - Harmoni i hemmet lottade ut! Återkommer med recension när jag läst. Kul, kul!

måndag 9 februari 2009

Vi lever farligt

Att elda med ved ger lika dålig och hälsofarlig luft som vid Hornsgatan i Stockholm, enligt den här artikeln i DN, som refererar till en studie som läggs fram i vår. Det är ju lite intressant, med tanke på att vi värmer upp vårt hus med ved.
Tipsen om att elda torr ved från lövträd kan jag förstå, men att man inte ska elda när det är kallt och vindstilla känns lite... kallt. Jag håller med killen som intrevjuas i artikeln.
- Eldat har vi gjort sedan urminnes tider...

Rensat

Mitt andra uppdrag i Rensa i röran, som Ulrika Gabriel utmanat oss i, är klart. Jag städade ur hallens garderob, som man kan gå in i och hänga av sig kläderna. Det var lite mycket av våra egna kläder där och våra gäster fick ha sina kläder på soffan. Men nu finns det lediga krokar, som synes på bilden.
Ett litet sidebord i ett postpaket fick bli inredning i nya barnrummet och kläder som inte är aktuella fick ny plats i väntan på våren. En del slängdes också.
Ska klura lite på vad jag ska ge mig på nästa vecka...

söndag 8 februari 2009

Jämtland vs Härjedalen

Vilket är det bästa landskapet för vintersemester, undrar DN.
I ena ringhörnan: Mikael Tornving ger sina Jämtlandstips och för Härjedalen: Anna Carin Olofsson. Och så får man rösta, så gör nu det!

Miljövänlig mattransport

Jag glömmer ALLTID att ta med mig påsar att bära hem maten i. Kanske skulle denna fina tygkasse vara lättare att komma ihåg? Den finns hos Byracka design, som också har canvastavlor och tapeter.

Vad nynnar du på i dag?

Ja, efter Melodifestivalen. Alcazar Stay the night, Caroline af Ugglas Snälla, snälla... eller Emilias Your my world? Eller är den den välbekanta Alla har glömt, som i går tolkades av Freddie Wadling?
Det var förvånansvärt lätt att förstå alla turer med röstningen och Petra Mede gjorde sitt jobb förträffligt tycker jag. Hon påpekade i en intervju att hon aldrig varit programledare i tv. Det är bara vi som TROR hon varit det, för att hon suttit i Morgonsoffan.
Spänningen stiger när tävlingen nästa gång drar norrut, till Skellefteå. Där kommer Måns Zelmerlöv, förhandsfavoriten. Jo, jag ska nog titta då också. Mer festvivalprat här.

lördag 7 februari 2009

Jämtländsk mat

Mat från Jämtland är poppis i media just nu. Storhognas kock Per Eriksson Broms gästkockar i P1s matprogram Meny och nästa vecka är det Fia Gulliksson som gör Middagstips i Tv4 Nyhetsmorgon.
Fia är aktiv i Slow-Food-rörelsen och lagar ekologisk mat av lokala råvaror. Och så gör hon Brunkullans te! Hennes blogg och hemsida finns här.

Bilden är från hemsidan www.brunkullan.com och fotograf är Tina Stafrén.

Här kom författaren till sin rätt

Jag skrev om intervjun med Slas son Nils för några dagar sedan. När Nils våndades i tv-soffan i Babel och jag våndades med honom (se tidigare inlägg).

I den här intervjun kommer han mer till sin rätt. En liten teori: Som författare i dag MÅSTE man sätta sig i tv-soffan om man får chansen. Oavsett om man vill eller inte, oavsett om man är bra på det eller inte. Det är författare som säljer böcker, naturligtvis uppbackade av förlagen, men lyckas man lyfta fram personen, författaren, då har man lyckats med marknadsföring av boken. I detta fall är media naturligtvis extra hungriga eftersom en folkkär person porträtteras.

fredag 6 februari 2009

Får man lura barn?

Får man mask i magen av att äta snö. Jag sa det nog senast i går till min son. Men nej, det får man inte. Man får inte heller dålig syn av att läsa i mörker, ögonen fastnar inte om man tittar i kors och man börjar inte stamma av att bli kittlad! Fler sanningar och myter på Allt om barn.

Ok, jag ska inte säga det där med maskarna igen. Men hur gör man med andra saker som man liksom inte kan förklara. Vad gör solen när den går ner? Mitt svar: Sover. Ja, det är ju en ren lögn för att jag vill att han som frågar ska göra detsamma på natten... och för att jag inte kan förklara det där med jordens rundhet, hur den snurrar osv. Beror det på att jag bara skummade fysikboken i åttan?

Urmodig katalog

Under året som gått har jag haft behov av telefonkatalogen en (1) gång. Vid det tillfället hade jag just insett att jag inte använde den och kastat den i återvinningskartongen. Men, så blev det strömavbrott och vi skulle ringa Jämtkraft. Datorn, nej just det ja... okej, vi tog upp katalogen.

I år delas det ut 5,3 miljoner ex, 100 000 färre än 2008 kan man läsa i DN. Men med tillgång till datorn är den ju rent onödig. Och Jämtkrafts nummer har jag nu i mobiltelefonen...

Avbeställer gör man här.

torsdag 5 februari 2009

Melodifestivalens år

Jag brukar inte lyckas se Melodifestivalen - det blev så många gånger med det nya upplägget att jag alltid missar minst hälften. Men Petra Mede kanske kan få mig till en mer trogen tittare, vi får se. Jag gillar henne i Morgonsoffan i alla fall.
En konstig sak med Meldifestivalen: Jag såg i en intervju med Christer Björkman att det är han, och bara han, som bestämmer vilka artister som ska få framföra låtarna som valts ut. Är inte det jättekonstigt? EN person, borde det inte vara åtminstone någon fler? Tänk den som är i branschen och lyckas bli osams med herr Björkman - då är Melodifestivalen körd. Eller är det det han lever på?

Vånda i tv-soffan

I går såg jag Babel, SVTs program om böcker. Det är riktigt bra i sitt nya format, där det är publik i studion och det bjuds på intervjuer med olika gäster. Nils Claesson var gårdagens första gäst.
Han är son till Stig "Slas" Claesson och han har nu skrivit en bok om sin far som visar en annan sida av den folkkära författaren/konstnären. "Jag tyckte hyllningstesterna efter hans död inte sa hela sanningen". Det är bra att han får visa sin sida, även om det väl är ett välkänt faktum att det inte tas upp särskilt negativa saker om en nyligen död person.
Men vilken vånda och vilken hög försvarsgard han hade. Daniel Sjölin lät sig inte bekommas utan genomförde intervjun på ett bra sätt, men jag led med Nils Claesson. Han ville uppenbarligen inte sitta i en tv-soffa och prata om sin bok eftersom han upplevde allt Daniel Sjölin sa som provokationer.

Boken heter Blåbärsmaskinen och kommer ut i dagarna.

onsdag 4 februari 2009

Aprikoskärnor + luft = semla?

Blir man ens förvånad av DNs artikel? Inte om man följer Äkta vara och har läst böckerna om matfusket.

Är det konstigt att det smakar kartong av de flesta köpta semlorna om bullen till stor del består av luft, grädden av konserveringsmedel och lika myckat luft och så lite krossade aprikoskärnor på det?
En semla ska vara tung och man ska bli mätt när man äter den - så man står sig över fastan... Lika bra att ta fram bakskålen själv alltså.

tisdag 3 februari 2009

Förkortningar t.ex.

Språktidningens hemsida pågår en omröstning i ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Förkortningar. Hur ska man förkorta till exempel? Min fråga är: Varför ska man förkorta till exempel? Så vad jag röstade förstår ni nog...
Och så har jag missat ett nummer ser jag. Måste nog reparera den skadan. En del avdelningar i tidningen är lysande tycker jag. Andra artiklar rör sig på en nivå där jag inte hänger med riktigt. Bäst är serien om runor och runskrift och ordbehandlingstipsen, som är mycket användbara om man jobbar med texter.

Klarar du köpstopp?

Läs om familjen som nu haft köpstopp i sex månader och ska ha det i sex månader till. Då räknar de med att 100 000 kronor finns på sparkontot och då kommer deras belöning - en långresa.

Skulle man klara det, tro?


Tv-kamp bra för dansen

Tv-programmet Dansbandskampen blev ett lyft för dansen, det skriver bland annat SvD. I artikeln intervjuas bland andra Peo Grufvelgård i Jannez och de får nu otroligt mycket respons, både från fans och arrangörer. Jättekul!
Här var det dans ofta för bara för 10-15 år sedan, men i dag är det sällan man får dansa till Jannez. Kanske, kanske kan det bli ändring på det? En danskväll på sommaren på landet - det är riktig sommarkänsla det.

Det finns en väldigt bra bok om dans som bygger på berättelser som skickats in till Föreningsarkivet i Östersund. Där kan man läsa om dans ur olika vinklar: arrangören, de som spelar och dansarna. Många bilder, mycket 1950-60-tal. Men också tidig disco...
Boken heter Dansminnen och är utgiven på Jamtli Förlag.

måndag 2 februari 2009

Gamla fisknät blir prisad ryggsäck

Klättermusen är ett Årebaserat företag som har kläder och utrustning för uteliv.
De har också ett mycket genomtänkt miljöarbete. Till exempel är denna ryggsäck, som heter Gnå, tillverkad i återvunnen nylon, till exempel gamla fisknät... smart, va?

Företaget ska också införa ett pantsystem för att kunna återvinna sina kläder. "Vi är ett litet företag min vi vill dra vårt strå till stacken", står det på hemsidan. Tänk om de större företagen också kunde tänka så? Mer att läsa i LT. Bilder från Klättermusen.

Mina Nokian och jag

Jag köpte en Nokia 7110 för ungefär 10 år sedan. Då var den ny och var bland de första med wap-funktion. Men det var så stor efterfrågan på wap när jag köpte den så det kunde jag inte få då. Fråga mig inte vad det är och jag har inte saknat det. Däremot började jag sakna en telefon med kamera för några år sedan, så i november 2007 slog jag till och köpte en Nokia N95 och min 7110 som kamperat ihop med mig i åtta år fick en plats i bokhyllan och en värdig efterträdare.

I december i fjol så lyckades jag knäcka displayen på N95, det blev en irriterande rand. Så det blev ett displaybyte. Förra veckan lyckades jag ställa en stol rakt på den nyligen bytta displayen... så den blev helt förstörd. In till reparatören som ville ha några dagar på sig denna gång. Jag går då till bokhyllan, tar fram min 7110, laddar den, sätter i kortet och - den fungerar. Prickfritt. Den skickar sina sms, förstår sig inte riktigt på det här med mms (bilder) och kan fortfarande inte ta några bilder. Men vi är bästa kompisar igen och den är ju så söt! Frågan är vad som händer när N95 kommer hem igen...

Andra Nokiafavoriter är mina stövlar som jag köpte ifjol. Inga frusna tår mer! Samma koncern, men för att skilja den högtekonologiska från den mer jordnära så heter stövlarna numer Nokian.
Bilder från Nokia och Nokian.

söndag 1 februari 2009

Rensa i röran del 1

Ja, nu har jag kommit igång med rensningen. Eftersom en envis förkylning gör mig lite matt för tillfället så valde jag ett lämpligt objekt den här veckan: Kökssoffan. Avgränsat och bra. Jag lyfte på locket och trodde jag skulle hitta en del kökssaker som inte används - men det hade jag tydligen redan rensat bort. Tomma kartonger av olika modeller var vad jag hittade. Och en låda med handskar och mössor. Kartongerna är körda till återvinning och det andra insorterat, soffan är dammsugen och fin. Nu kan man vila på den med gott samvete...

Vill du haka på rensningen? Besök Ulrikas blogg.