tisdag 28 juli 2009

Kardemumma, vanilj & kanel...


Nybakade bullar var det ett tag sedan det doftade i mitt hus, men nu sprider sig väldoften. I morgon ska vi ha ettårskalas och då är nybakade bullar ett måste, eller hur?

måndag 20 juli 2009

Taco minus E 621


Tacos är gott och snabbt att laga men innehåller väldigt mycket E 621 i originalversion. Det har gjort att det varit bannlyst i huset i nästan ett år... Men nu kan vi frossa i tacomiddagar - det finns en kravmärkt kryddmix utan smakförstärkare. Hurra! Riktigt god är den också. Tortilla, sås och chips finns också kravmärkta hos Santa Maria.

Jag fick en låt...

i namnsdagspresent av Carina med bloggen Tullus. Kul va?

http://www.youtube.com/watch?v=MrmDBPqSzqo

lördag 18 juli 2009

Så varmt så man måste... baka!


I dag var det en riktig sommardag. En del hö blev inkört men själv har jag hållit mig inomhus och på altanen. Det är någon växt som jag inte är riktigt sams med - troligen gråbo - och blir det dessutom lite hö i omlopp så mår jag bättre inomhus. Dagen kunde jag fördriva med att baka. Jag älskar att baka men är försiktig med kolhydrater till vardags så det blir inte så ofta... Till morgondagens födelsedagsbarn har jag bland annat bakat Leilas kolasnittar med ingefära. Såååå goda!

måndag 13 juli 2009

Min fina cykel!

Jag har en cykel som jag tycker mycket om. Ingen räser med krom, men en bekväm modell med charm - och så är den så fin! I kväll justerade vi styret och pumpade däcken, så jag tog en sväng och den skötte sig utmärkt. Cykeln är av märket Fram och från mitten av 1950-talet skulle jag tro. Den har en och annan rostros, men den är ju faktiskt 50+.

Cykeln fick jag köpa av en spanjor som skulle flytta till Kiruna - jag tyckte den var ett fynd och han tyckte att jag var lite tokig.

lördag 11 juli 2009

Kitsch för bling-bling

´
I dag blev det ett besök på loppis och hos butiken Hemma hos dej, som nu flyttat till Rönnöfors och hade fått det toppenfint i en röd liten stuga.

Några loppisfynd blev det och så hittade jag en sak jag inte kunde motstå - en dam som håller reda på halsband och smycken. Mina halband har hängt som ett trassel på en krok i badrummet - varken snyggt eller kul. Nu håller den här kitschiga damen reda på dem!

onsdag 8 juli 2009

Vardagsfakir

Spikmattan får ta mycket kritik. I en artikel i DN står att det gör ont, är dyrt och saknar effekt. Jag har en spikmatta - en julklapp som legat till sig i 1,5 år. Jag började använda den för en månad sen eftersom min vänstra axel får slita ont med att bära en tiokilosbebis. Efter många dagar med Ipren 400 så tänkte jag att det kan ju inte bli sämre i alla fall.
En spikmatta gör ont när man tar med fingrarna på de vassa piggarna - det gör inte ont när man lägger sig på den. Efter några minuter börjar det dunka och man känner hur blodcirkulationen kommer igång. Det är möjligt att den inte botar impotens, övervikt, stress och huvudvärk men min axel blir som ny efter 20 minuter på mattan. Det är väl ungefär som en värmedyna som ger lite massage - skönt med andra ord. Testa om du får chansen - innan du avfärdar den...

Rosenrapport

Rosenvattnet drog över natten enligt anvisning. Det luktar helt ok, men det är ganska brunt... ska det vara så tro?
TACK för kommentarer och tips i förra inlägget - jätteroligt! Jag ska leta upp ett nytt recept och laborera lite... mer om rosenvatten kommer!

måndag 6 juli 2009

Rosenvatten


När jag var på sminkkurs i våras blev jag väldigt förtjust i ett rosenvatten. Man skulle spraya det i ansiktet när man ville ha en uppfräschning. Luktade gudomligt - men det var också väldigt dyrt så jag köpte det inte. Nu har jag tänkt på hur friskt det kändes i ansiktet och önskat att jag haft en flaska i den värme som varit - ofta har tanken slagit mig när jag gått förbi mina väldoftande rosenbuskar som står i full blom...

I dag föll poletten ner. (Kanske är det för att det regnar i dag och min hjärna fungerar bättre när det inte är så varmt ute...) Jag kan ju givetvis prova göra eget rosenvatten. Så nu har jag en omgång som ska vila till sig över natten. Gäller att hitta en lämplig sprayflaska nu då. Rapport kommer i morgon!

fredag 3 juli 2009

Utan tillsatser försmäkta vi på denna ö

Hur gick min vecka med mat med så lite tillsatser som möjligt? Utmaningen kom från HomeRiver - jag utlovade en rapport, som kommer här:
Första delen av veckan var jag hemma och då var det inga större problem. Jag äter väldigt få kolhydrater och har märkt att det då är ganska enkelt att äta "ren" mat, det vill säga köttbitar, fisk och älg- eller nötfärs. Till det blir det ofta grönsaker och någon sås. Ägg är en annan favorit i olika former. Charkprodukter kan vara marigt - men söker man så hittar man också bra alternativ.
Värst är det man egentligen inte behöver till exempel godis, kakor och annat gott! En variant är att fixa något gott själv och ska man då kombinera få tillsatser med få kolhydrater så blir det vispad grädde och bär. Inte helt fel...
När vi reste hade jag med mig mat till första tågresan. Sen då? En och annan tillsats slank ner när jag åt tillexempel smaksatt yoghurt och grillmat (mycket E-nummer i marinader och såser) och så en och annan drink med läsk i. Jag har också läst på glassarna, som det blev ganska många av... där finns det också sånt man vill undvika. Och var det inte en Magnum pistage som fick Mats-Eric Nilsson att börja forska i matens tillsatser? Mer om mat och tillsatser och hans böcker finns här.
Tack HomeRiver för utmaningen. Jag hänger gärna med på fler!

torsdag 2 juli 2009

Har varit på semester...


... därför har det inte hänt så mycket här. Trodde i min enfald att jag skulle kunna göra ett eller annat inlägg under resan med barnen - men det har varit fullt upp!
Släktträff på skärgårdsö och några dagar hos min kusin med familj på Ekerö - där bor man kungligt må ni tro. Spännande tågresor för Storebror, fem båtturer, sol hela veckan, bad och glass, glass, glass! Samt en och annan drink... Utan min syster och barnens kusin hade jag inte klarat denna resa som avslutades med äkta italiensk pizza på Kungsholmen och en promenad till Sergel Plaza och familjerum på Scandic innan tåget gick hemåt. Mer om resan kommer - nu måste jag vattna!