tisdag 20 januari 2009

Vårdnadsbidrag

I Krokoms kommun, där jag bor, kan man nu få vårdnadsbidrag som småbarnsförälder. Det som gäller är detta: Man får inte anlita offentligt finansierad barnomsorg, man ska ha tagit ut minst 250 dagar av föräldrarpenningen, barnet ska vara mellan 1 och 3 år och folkbokförd i kommunen. Vårdnadsbidraget är på 3000 kr och är skattefritt.

Det blir alltså så här har vi kommit fram till, mina mammakompisar och jag: Om man har råd att snåla med dagarna för att kunna vara hemma längre så behöver man inte göra det längre, för man kan istället få vårdnadsbidrag när barnet är mellan 1 och 3 år.

Om man däremot måste ta ut många dagar för att få det att gå runt, då är det inte aktuellt med vårdnadsbidrag för då har man ändå inte råd med det... Som ensamstående förälder är det alltså helt omöjligt att utnyttja om man är beeroende av en inkomst för att överleva.
Det är också helt fokuserat på att man inte har kommunal barnomsorg. Man kan anställa en aupair, sin granne eller mormor, föräldrarna kan jobba heltid och ändå får man vårdnadsbidrag. Man får inget vårdnadsbidrag om man är arbetslös eller har sjukpenning.
Jag ska försöka hålla koll på hur många som utnyttjar det i vår kommun. För vår familj blir det aktuellt att ta ställning till detta i sommar.

Inga kommentarer: