fredag 3 juli 2009

Utan tillsatser försmäkta vi på denna ö

Hur gick min vecka med mat med så lite tillsatser som möjligt? Utmaningen kom från HomeRiver - jag utlovade en rapport, som kommer här:
Första delen av veckan var jag hemma och då var det inga större problem. Jag äter väldigt få kolhydrater och har märkt att det då är ganska enkelt att äta "ren" mat, det vill säga köttbitar, fisk och älg- eller nötfärs. Till det blir det ofta grönsaker och någon sås. Ägg är en annan favorit i olika former. Charkprodukter kan vara marigt - men söker man så hittar man också bra alternativ.
Värst är det man egentligen inte behöver till exempel godis, kakor och annat gott! En variant är att fixa något gott själv och ska man då kombinera få tillsatser med få kolhydrater så blir det vispad grädde och bär. Inte helt fel...
När vi reste hade jag med mig mat till första tågresan. Sen då? En och annan tillsats slank ner när jag åt tillexempel smaksatt yoghurt och grillmat (mycket E-nummer i marinader och såser) och så en och annan drink med läsk i. Jag har också läst på glassarna, som det blev ganska många av... där finns det också sånt man vill undvika. Och var det inte en Magnum pistage som fick Mats-Eric Nilsson att börja forska i matens tillsatser? Mer om mat och tillsatser och hans böcker finns här.
Tack HomeRiver för utmaningen. Jag hänger gärna med på fler!

3 kommentarer:

HomeRiver sa...

Vad roligt att läsa hur det fungerade och hur du tänkte. Tack!

Charina sa...

Som sagt: så länge man är hemma är det inga problem. Problemet är när man måste äta ute, och alla matställen använder sig av häxbrygder som kokats i så många led och olika länder att inte ens restaurangerna själva vet vad som finns i. Hur kommer man åt dem?

Sara, Livat på landet sa...

Ja, det är trist... man vill ju kunna äta ute ibland och njuta av det.