tisdag 13 januari 2009

Falsk och äkta mat

Jag läser just nu Mats-Eric Nilssons andra bok, Äkta vara. Den handlar, liksom hans tidigare bok om hur mycket som inte är riktig mat av det vi stoppar i oss. Dåliga råvaror som "piffas till" med smakförstärkare, konsistensmedel, färgämnen och konserveringsmedel.
I fjol vid den här tiden hade jag precis läst den första boken, Den hemlige kocken, och hade därefter rensning i skåpen. Allt med E621 (eller motsvarande) åkte ut. Från buljongtärningar till citronpeppar och tex-mexkryddor. Vi har klarat oss utmärkt utan det... Först blir man alldeles matt när man läser och tänker:
- Men vad sjutton ska man äta då? Men man lär sig att läsa innehållsförtecknigar och hitta mat som är ok. Jag kommer nog att läsa böckerna fler gånger, för man behöver få ny inspiration då och då. De är också utmärkta som uppslagsböcker.

Visst fuskar vi ibland, med någon fond eller pulversås. Men då har vi ialla fall valt det själva och det känns bättre än att bli lurad!
Om man vill läsa mer om detta finns mer info på hemsidan www.aktavara.org

Inga kommentarer: